Без категория Archive

Онлайн обучения в новата реалност!

Здравейте,

Ситуацията около COVID-19 и приетите извънредни мерки, наложиха редица промени в личния и професионален живот на хората в световен мащаб. Бизнесът се изправи пред ново, неочаквано предизвикателство, което поставя на изпитание всяка компания. Спазването на социална дистанция, работата от вкъщи, свитото потребление и пазари налагат нови правила в игра, в която ще оцелеят най-адаптивните и тези, които гледат и мислят стратегически. Днес, в тази несигурна обстановка е по-важно отвсякога да се фокусираме върху служителите, като най-ценен ресурс. Те трябва да бъдат подпомогнати, така че да запазят фокус към работата, спокойствие и ангажираност към компанията и нейните стратегически цели. На дневен ред излизат въпроси като: как служителите се справят емоционално в новата ситуация?; Доколко са готови да приемат и управляват промяната?; Успяват ли да поддържат собствената мотивация на нужните нива, така че да постигат своите и организационни цели?; Как ръководителите да адаптират своите подходи и управленски репертоар, така че да се заявят като ролеви модел, да управляват екипите си и тяхната мотивация?

За да подпомогнем както работодателите, така и служителите в компаниите, ние адаптирахме някои от нашите обучителни програми с теми и подходи, насочени да отговорят точно на предизвикателствата описани по-горе.

Ето и някои от темите, които сме адаптирали за този формат:
– Управление на промяната
– Запазване на собствената мотивация
– Предизвикателствата на дистанционните екипи – мениджърът като ролеви модел
– Мотивиране и управление на екипи
– Емоционална интелигентност
– Обслужване на клиенти по телефон и онлайн
и много други.

Тренингите се осъществяват изцяло в онлайн формат, като оставаме верни на себе си и предлагаме интерактивни обучения, къстамизирани за специфичните нужди и особености на компанията. Форматът, в който сa организирани предложените теми, се състои от два модула, всеки с продължителност три часа. Модулите сe провеждат в два последователни дни, или през период не по–дълъг от седмица.

Психология на масовата паника, или как COVID 19 ни показа колко сме ирационални!

Всички станахме свидетели на това как само за няколко часа извънредното положение, обявено във връзка с COVID 19, отключи „лавина“ от странни поведения у огромната част от нашите сънародници. Заформяне на дълги опашки пред магазините, при които хората стоят „гръб в гръб“ и се търкат един в друг с часове, за да си купят неща, с които да се „предпазят“ от заразяване. Теглене на спестявания, презапасявяне с храни, лекарства и нека да не забравяме това, което се превърна в символ на масовата истерия – с тоалетна хартия.

Защо се случва всичко това? Как е възможно хора, които добре познаваме – разумни, логични, зрели човешки същества – да се държат по този на пръв поглед абсурден начин?

Причините за това могат да са много, но в този пост искаме да дадем само най–важните за да си обясним случващото се и за да се предпазим от практикуването на поведения, от които в последствие да се срамуваме или да се надсмиваме.

Първо, какво накара хора от толкова различни прослойки и социуми да се държат по сходен начин? Отговорът е паниката. А няма нищо по–човешко от това по време на паника да се отключи „Феноменът на Тълпата“.

Формирането на тълпата е праисторическа реакция на оцеляване в критична ситуация. Когато няма сигурен отговор за справяне, тогава на подсъзнателно ниво отделната личност търси подкрепа и сигурност в другите (safety in numbers).

Усещането за илюзорна сигурност, което тълпата дава, кара АЗ – съзнанието да отстъпи място на НИЕ – съзнанието. Това създава усещане за анонимност и групова мощ, което донякъде връща усещането за контрол (много сме, силни сме). Това усещане, обаче, идва на висока цена и тя е, че дори само физическата близост, с „анонимните други“, ни прави изключително податливи на внушение.

Внушението се изразява в приемането на чужди, непроверени твърдения и мнения за „чиста монета“. При внушението това става до степен, в която индивидът започва да вярва, че тези идеи са хрумнали на него самия (хората, на които се каже че мирише на пушек в състояние на паника, започват да твърдят, че именно те са надушили пушека).

Жертването на собствената индивидуалност в името на сигурността, която ни дава тълпата, в името на намалявянето на тревожността и напрежението, премахва вътрешната ни цензура и способността ни за критично мислене. По този начин индивидът приема идеи и практикува поведения, които изначално не би възприел, ако решава сам за себе си.

След внушението, тълпата отключва и поведенчески феномени като подражание, и „емоционално заразяване“.

В случая с COVID 19, подражанието може да се разпознае в начина, по който хората се фиксират върху определени природно обусловени функции, които се превръщат в социално значими форми на поведение. Съвсем естествено, най–често се повтарят поведенията, които са свързани с усещането за връщане на котрол над ситуацията. Тук веднага се изкушаваме да направим препратка към емблематичната тоалетна хартия, която е най-силният символ на контрол върху телесните ни функции, също по някакъв начин се свързва със стремеж към запазване определено ниво на цивилизованост и комфорт. Без значение обаче, какви поведения/ ритуали стават обект на подражание, смисълът му е един – индивидът се сравнява с другите, които са в сходна ситуация. Ръководен става принципът на приликите и това засилва механизмите на подражание!

Последният от феномените, следствие от принципите на тълпата, е заразяването.

Емоционалното заразяване е привличало интереса на много автори от З. Фройд, до Льо Бон и Е. Арънсън. Но разгледано от нашата перспектива, можем да го опишем като вид циркулираща емоционална реакция, при която един индивид приема дадена емоция от друг, загърбвайки собственото си емоционално състояние и възприема чуждото, особено когато то включва емоции с по–голям интензитет. Също така след като се е заразил с тази емоция, индивидът се стреми да я демонстрира пред другите, защото това, че „вибрира на еднаква емоционална честота“ с тях е вид маркер на неговата принадлежност към тълпата. Съвсем естествено емоциите, които са с най–висок интензитет, са страхът и паниката. Затова те са и сред най–заразните. Несъмнено страхът е и сред на–силните механизми на еволюционно развитие. Не случайно още Ч. Дарвин го описва като фактор, водещ до морфологични промени в човешкия организъм и развиване на нови, адаптивни реакции, които подпомагат хората по пътя им към оцеляването.

Може би страхът наистина ни помага в определени граници, но когато ги надхвърли, тогава прераства в паника. Паниката е екстремна форма на страх, при която индивидът реагира хаотично и ирационално. При възникването на такъв тип емоция хората превключват на „авариен режим“. Най–примитивните части от мозъка подават сигнали, че има животозастрашаваща ситуация. А в случаите, когато липсват предварително изградени и изпробвани модели за справяне с такава ситуация, действията стават хаотични и изцяло подвластни на описаните феномени на тълпата: Внушение, подражание, заразяване, паника.

Така, до тук добре. Ясно е защо изчезнаха макароните, олиото и тоалетната хартия от магазините. Виновникът си има име – Ефект на тълпата. По–важното е как да се справим с това? Какво да правим от тук насетне?

Ами първата стъпка е да се отдръпнем от тълпата. Всеки от нас има негов репертоар за справяне с неизвестното. Всеки контролира по свой начин тревожността си и начина на другите няма да ни помогне, а ако го направи ще бъде за кратко и на висока цена.

Също така нека сега да се погледнем през очите на „рационалното ни утре“ и да се запитаме какво можем да променим в нашето поведение днес. Пък със сигурност ако вече сме купили някоя и друга ролка тоалетна хартия в повече, хуморът и самоиронията ще ни помогнат.

Благодарим ви че прочетохте тази дългичка публикация.

Бъдете здрави, бъдете, бодри и останете рацонални!

Кариерен коучинг при бърнаут

Напоследък все по-често се засяга темата за бърнаута и за това какво представлява и от какво се причинява.

Как може кариерният коуч да помогне на своя клиент в такива случаи? Как да го насочи правилно в избора му между егото, искащо повече и по-високи професионални постижения, и разума, който се опитва да го предпази?

Колегата Ясен Димитров говори за този деликатен момент в статията си “Career Coaching and Burnout – When Ego and Reason Collide” за ICN (International Coaching News). Приятно четене!
ICN Issue 18 Yasen Dimitrov

Корпоративни тренинги по Емоционална интелигентност – ефективна практика или модно “залитане”?

Представяме ви една статия на нашия колега Ясен Димитров в колаборация с Иво Влаев от Warwick University (London) относно въпроса: Защо е необходима емоциналната интелигентност при различни корпоративни тренинг инициативи?
Дали това е поредната HR мода, или подход с доказани резултати и ефективност?

Може да прочетете тук:
Corporate Training in Emotional Intelligence

Интервю на Ясен Димитров в нюзлетъра на БАУХ!

Тук можете да прочетете интервюто на нашия колега Ясен Димитров, което беше публикувано в нюзлетъра на Българска асоциация за управление на хора за месец юли 2017 г.
InformatorJuly2017

Демо обучение на HR Support

На 17.02.2016 г. HR Support организира и проведе Демо обучение на тема – „Емоционалната Интелигентност – Приложение в различни HR Практики“.
В обучението взеха участие HR специалисти от редица водещи Български компании.
Благодарим на всички за проявения интерес и активно участие!

Втори Модул на Сертификационен Коучинг Курс

На 23-ти и 24-ти януари ще се проведе вторият модул от сертификационната коучинг програма с водещ обучител Reijo Kauppila. Програмата, която се организира от HR Support може да бъде използвана за акредитиране към ICF.

Старт на сертификационен курс Коучинг умения

На 21-ви Ноември 2015 г. стартира сертификационната коучинг програма, организирана от HR Support ltd. Водещ обучител в нея е Reijo Kauppila. С над 20 години опит в индивидуалният и груповият коучинг, бивш президент на Финландска Коучинг Асоциация и организационен консултант, R. Kauppila представи по един интересен и интерактивен начин част от ценностите на ICF. През ролеви игри и демонстрации накара групата да се докосне до основните коучинг умения. Тренинг програмата приключва през юни 2016 г. и може да бъде използвана за акредитиране към ICF. Групата беше съставена от професионалисти в HR и Management областите. Благодарим на всички които се довериха и взеха участие в този формат.

Форма за регистрация в сертификационен курс

Сертификационен курс Коучинг умения с водещ е Рейо Каупила (Финландия)

Ноември 2015 – Юни 2016

Ако желаете да се регистрирате като физическо лице, моля свържете се с нас на info@hrsupport-bg.com.

*Задължителни полета

Име и фамилия*

Ел.поща*

Телефон*

Компания*

Опция за плащане на таксата*
Заплащане всеки отделен уикенд (5х400 лв) 
Заплащане на две вноски (2х825 лв) 
Заплащане на цялата вноска (1х1800 лв) 

Данни за издаване на фактура

Юридическо лице*

Адрес*

ЕИК*

ЗДДС номер (ако има регистрация)

МОЛ*

Натиснете "Изпращане", за да потвърдите Вашето участие

Сертификационен курс Коучинг умения с Рейо Каупила (Финландия)

СЕРТИФИКАЦИОНЕН КУРС

КОУЧИНГ УМЕНИЯ с РЕЙО КАУПИЛА (Финландия)

НОЕМВРИ 2015 – ЮНИ 2016

rejo 2Ейч Ар Съпорт ООД и Рейо Каупила имат удоволствието да ви поканят на сертификационен курс Коучинг умения! Водещ е Рейо Каупила (Финландия) – Магистър „Обучение за възрастни“, Супервайзър и сертифициран бизнес коуч (ICF); Директор и треньор към Хелзинки Психодрама институт; бивш председател на Финландската Коучинг асоциация.

Курсът е изключително подходящ за професионалисти, работещи в компании или желаещи да придобият квалификация като коуч.

Участници ще се обучат да работят като вътрешни или външни коучове и треньори, индивидуално и с групи и екипи. Курсът може да послужи като специфични коучинг умения за придобиване на ACC Portfolio Path by ICF (Асоцииран сертифициран коуч). Повече информация за ACC Portfolio Path by ICF.

Курсът  преминава  през


– Кратки лекции, учене чрез опит и практически задачи лице в лице;

– Практикуване и използване на коучинг умения в собствените работни ситуации, използване на литература между отделните модули;

– Водене на коучинг дневник, отразяващи промяната.

Сертификат


– Програмата се основава на основни компетенции на ICF. След приключването й всеки участник получава сертификат, който е валиден за акредитиране към ICF (Международната коуч федерация) като Асоцииран сертифициран коуч.

– Сертификатът удостоверява преминатите часове с акредитиран коуч към ICF, необходими за кандидатстване за АСС акредитация по Портфолио пътеката (самостоятелна).
 

Какво  включва  програмата


– 11-те основни коучинг компетенции 

– Техники и подходи за ефективен коучинг процес

– Сертификат, валиден пред ICF

– Споделяне на международни добри практики

Съдържание и ползи


Ползите от курсът се изразяват в придобиването на концептуални познания и практически умения както за индивидуален, така и за групов коучинг. И двата процеса могат да се използват от вътрешни за организацията HR специалисти и от консултанти на свободна практика. Особено значим за вътрешните коучове е и акцентът, който се поставя върху груповия коучинг – процес все по–често използван при развиване на мениджърски и търговски екипи. Дългогодишният опит на  Рейо Каупила при работата му с групи е несъмнена атестация за качеството и нивото на подготовка, която програмата ще предостави.

Програмата също така включва необходимото пространство и възможност за индивидуални супервизии и групови интервизии, които да подпомогнат коучовете в тяхната работа.

Модул 1: Основи на коучинга (21 и 22 ноември 2015 г.)

Модул 2: Създаване на отношения и процес (23 и 24 януари 2016 г.)

Модул 3: Да бъдеш и да правиш (12 и 13 март 2016 г.)

Модул 4: Специални техники, подпомагащи  ученето (21 и 22 май 2016 г.)

Модул 5: Канализиране на енергията при предизвикателни ситуации (18 и 19 юни 2016 г.)

Такси за участие


ОПЦИЯ ЦЕНА ЦЕНА ОБЩО
Заплащане всеки отделен уикенд 5х400 лв 2000 лв
Заплащане на две вноски 2х825 лв 1900 лв
Заплащане на цялата вноска 1х1800 лв 1800 лв

Цените са без включен ДДС.

Цената включва материали; кафе паузи, сертификат, валиден пред ICF.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ

По банков път (след регистрация ще бъде издадена фактура).

РЕГИСТРАЦИЯ

За повече информация и регистрация, моля свържете се с нас или използвайте ФОРМАТА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ!

0887 72 92 72, info@hrsupport-bg.com

Изтеглете автобиография на Рейо Каупила

Изтеглете подробна програма на курса