Жокери за мотивация при home office – Част 1

   Здравейте, приятели,

   В тази и следващата публикация ще разгледаме една много актуална към момента тема, а именно спецификите на работа хоум офис и по-специално – поддържането на мотивация за трудово представяне в тази специфична среда.

   В сферата на социалните науки 2020 г. ще стане известна като годината, в която се е провел най-широкообхватният социален експеримент. Това е експериментът наречен хоум офис.

   За разлика от повечето подобни експерименти, при които има фиксирано начало и край, а участниците са стотици, или най-много хиляди, при този нямаше планирано начало и със сигурност няма планиран край, а бройката на участниците надхвърля 50 милиона!

   Разбира се „екстрата“, да работиш от вкъщи, идва с включени в цената редица предизвикателства, повечето от които са свързани с мотивацията, управлението на представянето на служителите и запазване на усещането за ангажираност с целите на компанията.   

   В тази, както и в следващата статии, ще ви предоставим няколко „джокера“ за това как можем да се справи с тези предизвикателства и макар да е насочен към мениджърите, той може да е полезен на всеки работещ, без значение от позицията, която заема, стига да иска да направи нещо, така че да подобри личната си и екипна ефективност, докато работи home office.  

1. Създайте работен “спусък“ .

  Когато сутрин влизаме в офиса, нашият мозък получава редица сигнали, които го подготвят за работа. Поздравяването на момичето на фронт деска или влизането в кухнята и размяната на няколко реплики с колегите, са тези ритуали, които всеки е изградил и прави ежедневно. Когато обаче сме вкъщи, сякаш голямото предизвикателство е да влезем в работен режим и да накараме мозъка ни да заработи на пълни обороти.

   Една добра практика, която може да помогне в тази ситуация е, ако се уговорите с колегите от екипа за виртуално кафе преди работа. Размяната на няколко шеги може да ни включи по–бързо на работен режим отколкото предполагаме.

   Друг подобен спусък може да е пускане на любима песен на екипа или пък тема, която да се коментира от всички за 5 минути преди началото на работния ден.

   Ще са нужни няколко дни за да може този спусък да започне да върши същата работа като другите, които се случват когато сме физически в офиса, но със сигурност до около седмица ще даде нужният ефект.

   Силата на спусъка би се подобрила много, ако всеки може да си обособи работно място в жилището си. Снимка на екипа, или няколко приятни колажа с лицето на колега биха допринесли за бързата настройка към работа.  

2. Създайте си  to do list  и го споделете с колегите.

   Най-простият списък със задачи за деня или седмицата (но не по-дълго) би свършил работа, защото с него можем да си приоритизираме времето. Когато обаче си направим такъв списък и го споделим с колегите, тогава ние ще се стараем повече да го спазваме, а удоволствието, когато в края на деня/седмицата го споделим с отбелязани всички задачи, които сме свършили, е един от силните емоционални мотиватори.

Очаквайте скоро продължението на статията с още жокери!

Be Sociable, Share!

Коментари 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*